Bucataria turceasca este una dintre cele mai bogate din lume. Faptul ca Imperiul Otoman s-a intins pe un teritoriu vast, se reflecta intr-un mod prosper asupra bucatariei tucesti.
Stilul de alimentatie Yoruk domina peste cultura alimentatiei din Antalya. Baza alimentatiei in stil Yoruk este cresterea animalelor si cultivarea graului.
Desi legume proaspete cresc pe linia tarmului, in interiorul tarii se gaseste mai mult grau si porumb.
Turistii vor fi placut surprinsi de faptul ca in hotelurile si restaurantele din Antalya vor gasi toate bucatariile din lume. Dar vor putea savura si cateva dintre mancarurile speciale ale zonei: sac Kavurma (kebab la farfurie, din carne de oaie cu legume si morodenii), Tandir kebab (o specialitate considerata o mancare de sarbatoare, ce consta in miel intreg copt la cuptor, si uns cu mirodenii si iaurt), Kolle ( prajitura din mix de diferite tipuri de porumb si bucatele mici de fructe – zahar adaugat), Tomato cive (gatit cu rosii si grau), Hibes (halva).
Mic dejunul turcesc
Un mic dejun turcesc consta in: branza, miere, dulceata, (Antalya este faimoasa si pentru dulceturile sale), masline negre si verzi, salam, oua, unt, rosii si castraveti, paine. Poti de asemenea sa servesti fresh de portocale, fructe de sezon, iaurt, produse de patiserie. Bautura nelipsita din micul dejun turcesc este ceaiul bine oparit.
Pranzul
Kebab-ul este preferat pentru pranz. Toti stim ce este kebab-ul, dar ar trebui sa stiti ca se poate servi si cu paine si la farfurie cu garnitura de orez. Mai puteti servi: chiftelute, pitta, lahmacun (cunoscuta ca pizza turceasca) si ayran (o baututa obtinuta dintr-un mix de iaurt, apa si sare).
Cina
Cina turceasca incepe cu gustari: dolma (un fel de sarmale, umplute cu legume), ezme (o mancare de rosii tocate marunt, cu ceapa, patrunjel, ulei de masline, lamaie si condimente), haydari (un amestec din branza de oaie, iaurt, patrunjel, usturoi si condimente – se serveste cu lipie turceasca), humus (o pasta din ulei de masline, lamaie, sare, naut – se serveste cu paine prajita), cacik (sos din iaurt si castraveti)…Trebuie sa incercati aceste mancaruri traditionale!
Apertivele sunt salate si muraturi. Felurile principale sunt: fripturi, cotlete – ficat, kagit kebab (miel preparat in folie).
Deserturi
Cateva din cele mai faimoase deserturi sunt: baklavale, cataif, sutlac (budinca de orez), tavuk gogsu (desert din carne de pui, orez, lapte, zahar si scortisoara), bulbul yuvası (desert cu fistic). Mai mult, crema de inghetata arsa din Antalya este absolut delicioasa.
Bauturi
Cea mai faimoasa bautura a Turciei este ceaiul. Se consuma foarte fierbinte vara pentru relaxare. Dupa pranzuri, este preferata cafeaua turceasca.
Cea mai faimoasa bautura cu alcool se numeste raki, bautura nationala a Turciei. Se obtine in primul rand din struguri, prin metoda distilarii, la care se adauga anason. De obicei este combinata cu apa, care ii da o culoare albicioasa. Orice masa „stropita” cu putin raki, va fi una foarte vesela, datorita continutului ridicat de alcool. In afara de raki, berea este foarte preferata, iar marcile cele mai populare sunt Tuborg si Efes Pilsen. In restaurante si hoteluri puteti gasi toate genurile de bauturi alcoolice.
Antalya se bucura de o bucatarie autentica, care este o combinatie armonioasa de influente arabice si mediteraneene.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment