Antalya – asezari istorice

Fascinanta si misterioasa Antalye adaposteste pe teritoriul sau mai multe asezari istorice, locuri care au multe povesti de soptit celor care le viziteaza…
Asezarea istorica Selge este localizata pe pantele vaii formate de Koprucayi in mijlocul muntilor Taurului, la o altitudine de 1000m.
Ce puteti vedea in Selge:
- Peretii orasului, turnurile si poarta:
Orasul este imprejmuit de metereze cu lungimi de 3,5 km. Sectiunea de zid din partea de sud-vest a orasului este cea care a supravietuit pana in ziua de azi cu cele mai putine stricaciuni. Turnurile dispuse la intervale in jur de 100 m sustineau acest zid imens ce avea ca scop apararea orasului.
- Teatrul:
Teatrul din Selge este situat foarte aproape de sat. Jumatatea de sus a „cavea” (sectiunea pentru spectatori) a fost construita, in timp ce partea de jos a fost cioplita in dealul pe care sta teatrul. Capacitatea Teatrului din Selge este de 1000 persoane, iar „Cavea” are forma unei potcoave de cal, care este mai larga decat un semicerc, adica in stilul antic Elen. Exista 30 de randuri de locuri in sectiunea de jos si 15 in partea de sus. Exista 4 porti boltite care dau accesul pentru sectiunea de spectatori.
Toate acestea demonstreaza ca, cladirea a fost construita inainte de perioada Romana, dar ca au fost facute schimbari in timpul cuceririi romane.
- Stadionul:
Stadionul este situat in partea de sud vest a teatrului si una dintre cele mai lungi parti ale acestuia se sprijina pe acelasi deal iar cealalta parte se sprijina pe o galerie boltita.
Stadionul are o capacitate de 5000 de persoane si are dimensiunile aprox. cam de 180x28m.
Inscriptiile scoase la iveala arata ca intrecerile traditionale se desfasurau din 4 in 4 ani si ca statuturile castigatorilor erau inaltatoare.
- Templele lui Zeus si Aramis:
Templele lui Zeus si a lui Aramis sunt localizate pe deal, la vest de oras, si ambele sunt in ruine.
- Bazinul:
Bazinul este localizat pe aceleasi deal cu templele lui Artemis si Zeus, in partea de vest a orasului. Adancimea lui este de 7,5 m, iar diametrul de 21m. A fost construit pentru a colecta si a distribui apa orasului. Bazinul colecta si distribuia apa de ploaie si apa transportata de un canal din nord.
Pe dealurile dinspre nord, se gasesc de asemenea, ruinele unui apeduct.
- Agora:
Agora (piata publica in orasele grecesti antice) era situata pe dealul sudic, avand o curte de 45x45m. Ocupa unul dintre cele 3 dealuri pe care era situat orasul..
Marginile acestei curti, cu exceptia celei sudice, sunt inconjurate de porticuri si de magazine.
- Porticul si aleea cu coloane:
Porticul (galerie exterioară, mărginită de o colonadă, uneori cu arcade, care serveşte ca loc de adăpost sau de plimbare în jurul unei pieţe) este localizat pe campia ce este marginita de un deal la vest. In capatul sudic al porticului, exista doua inscriptii. Porticul are o lungime de 110m.
- Morminte:
In partea de est a dealului Agora, au fost gasite cateva morminte. Toate fundatiile sunt in stil de sarcofag.
- Biserica:
Biserica este localizata usor la nord de agora, pe acelasi deal ca si agora.

No comments:

Post a Comment