Bucataria turceasca si bauturile traditionale populare in Antalya

Bucataria turceasca este una dintre cele mai bogate din lume. Faptul ca Imperiul Otoman s-a intins pe un teritoriu vast, se reflecta intr-un mod prosper asupra bucatariei tucesti.
Stilul de alimentatie Yoruk domina peste cultura alimentatiei din Antalya. Baza alimentatiei in stil Yoruk este cresterea animalelor si cultivarea graului.
Desi legume proaspete cresc pe linia tarmului, in interiorul tarii se gaseste mai mult grau si porumb.
Turistii vor fi placut surprinsi de faptul ca in hotelurile si restaurantele din Antalya vor gasi toate bucatariile din lume. Dar vor putea savura si cateva dintre mancarurile speciale ale zonei: sac Kavurma (kebab la farfurie, din carne de oaie cu legume si morodenii), Tandir kebab (o specialitate considerata o mancare de sarbatoare, ce consta in miel intreg copt la cuptor, si uns cu mirodenii si iaurt), Kolle ( prajitura din mix de diferite tipuri de porumb si bucatele mici de fructe – zahar adaugat), Tomato cive (gatit cu rosii si grau), Hibes (halva).
Mic dejunul turcesc
Un mic dejun turcesc consta in: branza, miere, dulceata, (Antalya este faimoasa si pentru dulceturile sale), masline negre si verzi, salam, oua, unt, rosii si castraveti, paine. Poti de asemenea sa servesti fresh de portocale, fructe de sezon, iaurt, produse de patiserie. Bautura nelipsita din micul dejun turcesc este ceaiul bine oparit.
Pranzul
Kebab-ul este preferat pentru pranz. Toti stim ce este kebab-ul, dar ar trebui sa stiti ca se poate servi si cu paine si la farfurie cu garnitura de orez. Mai puteti servi: chiftelute, pitta, lahmacun (cunoscuta ca pizza turceasca) si ayran (o baututa obtinuta dintr-un mix de iaurt, apa si sare).
Cina
Cina turceasca incepe cu gustari: dolma (un fel de sarmale, umplute cu legume), ezme (o mancare de rosii tocate marunt, cu ceapa, patrunjel, ulei de masline, lamaie si condimente), haydari (un amestec din branza de oaie, iaurt, patrunjel, usturoi si condimente – se serveste cu lipie turceasca), humus (o pasta din ulei de masline, lamaie, sare, naut – se serveste cu paine prajita), cacik (sos din iaurt si castraveti)…Trebuie sa incercati aceste mancaruri traditionale!
Apertivele sunt salate si muraturi. Felurile principale sunt: fripturi, cotlete – ficat, kagit kebab (miel preparat in folie).
Deserturi
Cateva din cele mai faimoase deserturi sunt: baklavale, cataif, sutlac (budinca de orez), tavuk gogsu (desert din carne de pui, orez, lapte, zahar si scortisoara), bulbul yuvası (desert cu fistic). Mai mult, crema de inghetata arsa din Antalya este absolut delicioasa.
Bauturi
Cea mai faimoasa bautura a Turciei este ceaiul. Se consuma foarte fierbinte vara pentru relaxare. Dupa pranzuri, este preferata cafeaua turceasca.
Cea mai faimoasa bautura cu alcool se numeste raki, bautura nationala a Turciei. Se obtine in primul rand din struguri, prin metoda distilarii, la care se adauga anason. De obicei este combinata cu apa, care ii da o culoare albicioasa. Orice masa „stropita” cu putin raki, va fi una foarte vesela, datorita continutului ridicat de alcool. In afara de raki, berea este foarte preferata, iar marcile cele mai populare sunt Tuborg si Efes Pilsen. In restaurante si hoteluri puteti gasi toate genurile de bauturi alcoolice.
Antalya se bucura de o bucatarie autentica, care este o combinatie armonioasa de influente arabice si mediteraneene.

Antalya – asezari istorice

Fascinanta si misterioasa Antalye adaposteste pe teritoriul sau mai multe asezari istorice, locuri care au multe povesti de soptit celor care le viziteaza…
Asezarea istorica Selge este localizata pe pantele vaii formate de Koprucayi in mijlocul muntilor Taurului, la o altitudine de 1000m.
Ce puteti vedea in Selge:
- Peretii orasului, turnurile si poarta:
Orasul este imprejmuit de metereze cu lungimi de 3,5 km. Sectiunea de zid din partea de sud-vest a orasului este cea care a supravietuit pana in ziua de azi cu cele mai putine stricaciuni. Turnurile dispuse la intervale in jur de 100 m sustineau acest zid imens ce avea ca scop apararea orasului.
- Teatrul:
Teatrul din Selge este situat foarte aproape de sat. Jumatatea de sus a „cavea” (sectiunea pentru spectatori) a fost construita, in timp ce partea de jos a fost cioplita in dealul pe care sta teatrul. Capacitatea Teatrului din Selge este de 1000 persoane, iar „Cavea” are forma unei potcoave de cal, care este mai larga decat un semicerc, adica in stilul antic Elen. Exista 30 de randuri de locuri in sectiunea de jos si 15 in partea de sus. Exista 4 porti boltite care dau accesul pentru sectiunea de spectatori.
Toate acestea demonstreaza ca, cladirea a fost construita inainte de perioada Romana, dar ca au fost facute schimbari in timpul cuceririi romane.
- Stadionul:
Stadionul este situat in partea de sud vest a teatrului si una dintre cele mai lungi parti ale acestuia se sprijina pe acelasi deal iar cealalta parte se sprijina pe o galerie boltita.
Stadionul are o capacitate de 5000 de persoane si are dimensiunile aprox. cam de 180x28m.
Inscriptiile scoase la iveala arata ca intrecerile traditionale se desfasurau din 4 in 4 ani si ca statuturile castigatorilor erau inaltatoare.
- Templele lui Zeus si Aramis:
Templele lui Zeus si a lui Aramis sunt localizate pe deal, la vest de oras, si ambele sunt in ruine.
- Bazinul:
Bazinul este localizat pe aceleasi deal cu templele lui Artemis si Zeus, in partea de vest a orasului. Adancimea lui este de 7,5 m, iar diametrul de 21m. A fost construit pentru a colecta si a distribui apa orasului. Bazinul colecta si distribuia apa de ploaie si apa transportata de un canal din nord.
Pe dealurile dinspre nord, se gasesc de asemenea, ruinele unui apeduct.
- Agora:
Agora (piata publica in orasele grecesti antice) era situata pe dealul sudic, avand o curte de 45x45m. Ocupa unul dintre cele 3 dealuri pe care era situat orasul..
Marginile acestei curti, cu exceptia celei sudice, sunt inconjurate de porticuri si de magazine.
- Porticul si aleea cu coloane:
Porticul (galerie exterioară, mărginită de o colonadă, uneori cu arcade, care serveşte ca loc de adăpost sau de plimbare în jurul unei pieţe) este localizat pe campia ce este marginita de un deal la vest. In capatul sudic al porticului, exista doua inscriptii. Porticul are o lungime de 110m.
- Morminte:
In partea de est a dealului Agora, au fost gasite cateva morminte. Toate fundatiile sunt in stil de sarcofag.
- Biserica:
Biserica este localizata usor la nord de agora, pe acelasi deal ca si agora.